قره ماش
قره ماش که در دسته حبوبات قرار میگیرد یکی از حبوبات خاصی است که به علت غنی بودن از مواد مغذی ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. ماش سیاه غنی از پروتئین، مواد معدنی، ویتامینها و فیبر است و به دلیل داشتن این مواد به یکی از حبوبات مفید در رژیم گیاهخواری و سالم خواری تبدیل شده است. خواص ماش سیاه فراوان است .
خواص قره ماش برای انسان
از جمله خواص آن میتوان به مواردی مانند بهبود هضم غذا، افزایش سطح انرژی، تقویت تراکم استخوان با افزایش سن، کنترل سطح قند خون، منبع پروتئین گیاهی، داشتن پوستی سالم، کاهش درد و التهاب و حفظ سلامت قلب اشاره کرد.
دانه قره ماش یکی از مواد غذایی با ارزش و پرمصرف در سبد خرید خانوادههای ایرانی است. این دانه به صورت طبیعی برروی درختان گرده میگیرد و پس از خشک شدن و از بین بردن پوست، آماده فروش میشود. دانه قره ماش دارای مزهی شیرین و ملس و بافتی نرم و لطیف است که در طبخ انواع دسرها و شیرینیها بکار میرود.
ماش سیاه دارای ارزش غذایی بالایی است به طوریکه هر ۱۰۰ گرم از بذرهای قره ماش حاوی
- ۲۵ گرم پروتئین،
- ۵۸٫۹۹ کربوهیدرات ها،
- ۱۸٫۳ فیبرهای رژیمی،
- ۱٫۶۴ گرم چربی،
- ۹۸۳ میلیگرم پتاسیم،
- ۱۳۸ میلیگرم کلسیم،
- ۷٫۵۷ میلیگرم آهن،
- ۱٫۴۴۷ میلیگرم نیاسین،
- ۰٫۲۷۳ میلیگرم تیامین،
- ۰٫۲۵۴ میلیگرم ریبوفلاوین،
- ۰٫۲۸۱ میلیگرم ویتامین ب۶،
- ۲۱۶ میکروگرم ویتامین ب۹،
- ۲۶۷ میلیگرم منیزیم،
- ۳۷۹ میلیگرم فسفر،
- ۳۸ میلیگرم سدیم و ۳٫۳۵ میلیگرم روی است.
تفاوت قره ماش و ماش
ماش گیاهی بومی هندوستان است اما در نقاط دیگر جهان مانند ایران نیز کشت میشود. در ایران این گیاه پس از برداشت جو یا گندم کاشته شده و در فصل پاییز و هنگامی که دانههای آن سفت و غلافهای آن زرد یا سیاه شد، محصول آن را در چند نوبت برداشت میکنند.
ماش از سردهٔ لوبیا به سردهٔ ماش تغییر یافته و جزو آن طبقهبندی شدهاست. ماش سیاه از هندوستان منشأ گرفتهاست. این گیاه از زمانهای قدیم در هندوستان کشت میشد و یکی از مهمترین حبوبات آن کشور و پاکستان است و بهطور گستردهای در آشپزی پنجاب مورد استفاده قرار میگیرد.